Laub med krop og hoved

I 1922 skete der tre ting: Komponisten Thomas Laub fyldte 70, ’Samfundet Dansk Kirkesang’ blev stiftet og firkløveret Thomas Laub, Carl Nielsen, Thorvald Aagaard og Oluf Ring udgav ’Folkehøjskolens Melodibog’. Det markerer vi med et oplæg om Laub, kor- og fællessang v. Morten Schuldt-Jensen, dirigent for Sokkelund Sangkor og professor på konservatoriet i Freiburg samt sangere fra Sokkelund Sangkor. Deltag i et møde med Laub, hvor vi både lytter os frem til hans musikalske tænkning og synger med, så fællessangen får krop.

Maratonsang2017 Foto Søren Kjeldgaard 10

Med ’Folkehøjskolens Melodibog' fandtes der for første gang en melodibog i tilknytning til Højskolesangbogen og jo en melodibog med tydeligt præg af de fire komponister, Laub, Nielsen, Aagaard og Ring. Herfra kender vi bl.a. sange som: Det er hvidt herude (Laub), Stille Hjerte, sol går ned (Laub), Tit er jeg glad (Nielsen) og Spurven sidder stum bag kvist (Aagaard). Med mange flere.

’Samfundet Dansk Kirkesang’ blev stiftet med henblik ikke mindst på at fremme Laubs ideer musikkens rolle i en liturgisk sammenhæng. Foreningen og dens arbejde har spillet en enestående rolle i den kritiske beskæftigelse med kvalitative og teologiske kriterier for brugen af musik i gudstjenestesammenhæng, et tema, der – som Laub selv, i øvrigt – fortjener at blive set i en større, også europæisk kontekst.

I 2022 er det således 100-års jubilæum for både folkelig fællessang og kirkelig kirkesang.

 

arrangeret i samarbejde med Grundtvigsk Forum

‹ Tilbage til programoversigten