Pilgrimslandsbyen

Pilgrimslandsbyen er en himmelsk oase uden for Roskilde C. I den smukke og fredfyldte Sct. Hans Have danner fjordkig, gamle træer og café-drivhuse ramme om inspirerende andagter, foredrag, workshops, pilgrims- og labyrintvandringer, dans, musik mv. Pilgrimslandsbyens program inviterer til fælles refleksion over og fordybelse i sammenhængen mellem kirkens indre og ydre rum, mellem det åndelige og fysiske rum og det åndelige i den store katedral udenfor i naturen. Alt sammen forenet under fællesbetegnelsen Kirke, Ånd og Krop.

Tag frokostpausen herude og tank op af både åndelig og fysisk næring. I Sct. Hans’ stemningsfulde, gamle væksthuse kan du få velsmagende økologisk mad – og sandsynligvis er du så heldig at støde på Suppe-cyklen, der kan tilbyde en energiindsprøjtning i form af lækre supper. Midt i alle refleksionerne vil du måske føle dig fristet af at lægge dig i en af vore hængekøjer, hvor du kan få dig en tiltrængt ”himmelsk morfar!”

Læs mere om vores aktiviteter herunder.

Hvor, hvad, hvornår?

 

En dejlig gåtur på 2 km langs Roskilde Fjord, en frisk tur på cykel eller en smuttur i bil eller bus – mange veje fører til Pilgrimslandsbyen i den skønne Sct. Hans Have, se kort herunder.

Fra morgen til aften vil I finde inspirerende oplæg, samtalemuligheder, workshops og eksperimenterende andagtsformer i Pilgrimslandsbyen. Kom og hør Anders Laugesen i samtale med den ægyptiske biskop Thomas om klimaretfærdighed, skabelsesteologi og holistisk menneskesyn. Hør også svenske Tomas Sjödin fortælle om betydningen af hvile, broder Theodor om livet som franciskansk munk i Assisi og Peter Halldorfs oplæg ’Dejlig er Jorden’. Bliv klogere på hjertets betydning i kristendommen og på Sophia, den kvindelige visdom, når Peter Ruge afholder workshops. Deltag i tidebønner hen over dagen – laudes, sext, vesper og completorium. Prøv Bøn i Bevægelse med Øyvind Borgsø. Oplev fællesskabet i sakral dans med Morten Musicus, deltag i musikmeditationer og koncerter, hør swingende ’Gråbrødre Gospel’ og meget mere.

Pilgrimslandsbyen er i det hele taget stedet, hvor kroppen er med:

Hver dag er er du budt op til cirkeldans ved Eli Lykke, og fredag og lørdag kan du deltage i stillevandringer, workshops og fælles refleksion i den 12 meter store labyrint, skabt til Himmelske Dage. Pilgrimslandsbyen er også udgangspunkt for en række vandringer, der tager jer med ud i de naturskønne omgivelser omkring Roskilde. En keltisk inspireret sansevandring går til Boserup Skov, hvor vi reflekterer over træers sprog, fordyber os i korte meditationer og stillevandring samt lader store træer være vores hvilesteder. Og trænger kærligheden til fornyet inspiration, så gå med på Valentinsvandring – en pilgrimsvandring for kærestepar. Over 8-10 kilometers vandring vil der være mulighed for at tale med sin kæreste/ægtefælle om spørgsmål i livet, som man ikke når i hverdagen. Glem heller ikke, at der op til Himmelske Dage arrangeres en række pilgrimsvandringer mod Roskilde, hvor vi sammen opbygger glæde og forventning til nogle fantastiske dage sammen; se herunder.

Når aftenen falder på, så sæt dig i Glashaven, det stemningsfulde cafédrivhus, og nyd et glas vin mens dagens mange input fordøjes.

Pilgrimslandsbyen er stedet, hvor I i smukke omgivelser og i nærkontakt med skaberværket kan fordybe jer i, hvordan vi kan integrere naturen som kilde til liv, tro og vækst.

Få overblik over programmet på hjemmesiden eller i app’en.

FIND VEJ:

Kort over Pilgrimslandsbyen i Sct. Hans Have:

Kort 1: Kort over Sct. Hans Have m. parkering

Kort 2: Kort over Pilgrimslandsbyens placering i Sct. Hans Have

Parkering: P-områder er afmærket på kort 1, se herover.

Bus: Rute 207, stoppested ’Vesthospitalet (Bistrup Allé)’. Find køreplan her 

Vi ses!

Pilgrimslandsbyen

Pilgrimsvandringer til Roskilde

Som optakt til Himmelske Dage er en række pilgrimsforeninger gået sammen om at arrangere pilgrimsvandringer til Roskilde. Det bliver en form for ”stjernevandringer”, der kommer fra Nord, Syd, Øst og Vest. De vandrende kommer fra de forskellige ”verdenshjørner” og mødes Kristi Himmelfartsdag, torsdag den 26. maj, til åbningsgudstjenesten i Roskilde Bypark kl. 14.

Her er en forløbelig oversigt over de planlagte vandringer

Pilgrimsvandringer

Pilgrimslandsbyens lokaliteter

Sct. Hans Have er en lille natur- og kulturperle med en stemningsfuld gammel kirkegård, gulkalkede værkstedsbygninger og væksthuse indrettet til butik og café. Ved den gamle varmecentral 200 m. vest for kirkegården og væksthusene finder I det store telt ’Areopagos-katedralen’. Her kan I fordybe jer i workshops om pilgrimsvandringer, klimabevidsthed og bæredygtighed, cirkeldans, meditationer, bøn i bevægelse, bibelværksteder og meget mere.

I væksthuset Glashaven vil der dagligt blive afholdt små intime workshops, og fredag og lørdag vil der kl. 20.00 – 22.30 i drivhuset være café med mulighed for at nyde et glas vin, øl og vand. Der er også her, I kan indtage frokosten.

Bag den grønne hæk over for café-drivhusene finder I Sct. Hans gamle kirkegård og Kirkefondets 12 meter store labyrint. Her afholdes morgen- og aftenvandringer, workshops og oplæg. Pilgrimslandsbyen tilbyder også mulighed for primitiv camping for deltagere, som ønsker at give en hjælpende hånd og være en del at livet i vores pilgrimslandsby.

Pilgrimslandsbyen er således stedet, hvor I i smukke omgivelser og i nærkontakt med skaberværket kan fordybe jer i, hvordan vi kan integrere naturen som kilde til liv, tro og vækst.

Tidebønsrytme i Areopagos-katedralen
Pilgrimslandsbyen, Sankt Hans Have

De første kristne overtog tidligt den jødiske tradition for bønner på faste tider i løbet af dagen. Tidebønnerne udviklede sig i klostertraditionerne til en ganske omfattende bønspraksis med 7, 8 eller 9 daglige bønnetider, begyndende kl. 02 om natten med Vigil til det sene Completorium kl. 21 eller ved klostrets sengetid. Tidebønnerne bygger for en stor del på veksellæsning af Davids-salmerne, salmesang, tekstlæsninger og liturgiske bønner, efter faste former og systemer, der knytter sig til hvilken tid på dagen og hvilken årstid/højtid i kirkeåret, der er aktuel.

Tidebønstraditionen har de senere år fået en renæssance og mange fællesskaber er igen begyndt at holde faste bedetider dagen igennem. Nogle stærkt formet af de klassiske tidebønner, andre af mere eksperimenterende form, med inspiration fra mange traditioner.

På Himmelske Dage i Roskilde holder vi en fast tidebønsrytme i Areopagos-katedralen i Pilgrimslandsbyen 4 gange dagligt. Alle med forskelligt præg:

9:00-9:30 Laudes – kontemplativ morgenbøn:

Kort introduktion til den ortodokse hjertebøn, som hjælp til at finde fokus og hvile i stilheden. Og med et lille sanseligt strejf af østens spirituelle praksis, for at få kroppen med…

Laudes søndag ligger allerede kl. 8:30-9:00 af hensyn til den fælles gudstjeneste i domkirken.

12:00-12:30 Sext – middagsbøn med Bøn i Bevægelse:

Bøn i Bevægelse er en meditationsform med langsomme bevægelser og få ord, der hjælper os med at falde til ro og være til stede i Guds kærlige nærvær.

17:00-17:45 Vesper – aftenbøn med musikmeditation:

Musikmeditationen rummer guidet meditation, instrumental musik og små meditative sange. Et meditativt, musikalsk rum, hvor du kan finde hvile for krop, sjæl og ånd.

22:00-22:30 Completorium – den klassiske tidebøns nattebøn:

Den eneste tidebøn, hvori der traditionelt indgår en lovsang fra evangelierne – Simeons Lovsang.  Denne lovsang er blevet nattebønnens kendetegn sammen med responsoriet ”I dine hænder”, hvor vi overgiver os til Guds varetægt og hvile.

I væksthuset Glashaven vil der dagligt blive afholdt små intime workshops, og fredag og lørdag vil der kl. 20.00 – 22.30 i drivhuset være café med mulighed for at nyde et glas vin, øl og vand. Der er også her, I kan indtage frokosten.

GRIB FREMTIDEN

Oplev alt lige fra talks til debatter, teater, musik og meget mere...

GRIB FREMTIDEN

Seneste nyheder