Nobelprismodtager besøger Himmelske Dage

Denis Mukwege er gynækolog i den Demokratiske Republik Congo. Hans speciale er at operere kvinder, der har fået fysiske skader efter voldtægt på grund af krig. Til maj kan Himmelske Dages publikum møde ham og høre om hans arbejde og indsats for kvinder og piger i DR Congo.

Denis Mukwege Og Verdensmål

Denis Mukwege er gynækolog i den Demokratiske Republik Congo. Hans speciale er at operere kvinder, der har fået fysiske skader efter voldtægt på grund af krig. Han har oprettet Panzi Hospital i Bukavu, hvor han har behandlet mere end 40.000 kvinder. Mange af dem udsat for massevoldtægt af rebel-soldater.

I 2018 modtog han Nobels fredspris for sin indsats for at bekæmpe og ende brug af seksuel vold og voldtægt som våben i krig og væbnede konflikter. Denis Mukwege er også præst i den lokale pinsekirke i Bukavu og en af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere.

Publikum på Himmelske Dage kan blandt andet møde ham til hovedforedrag i Byparken og i en om Verdensmål 5 (Ligestilling mellem kønnene) og ”War on Gender”.

Det land, vi i dag kender som DR Congo, blev i 1885 udråbt af Belgiens Kong Leopold II til hans personlige ejendom. Under Leopold II’s brutale, enevældige styre, blev de lokale udnyttet og lemlæstet og landets naturlige rigdomme som elfenben, gummi og mineraler, blev udvundet og eksporteret til Leopold og Belgiens fortjeneste. Først i 1960 opnåede landet selvstændighed og kendes altså i dag som DR Congo. Belgierne havde efterladt et land med elendig infrastruktur, et svagt statsapparat og store interne konflikter. DR Congo har siden været præget af ustabilitet, uroligheder og borgerkrige.

I en artikel skrevet af overlægerne Marie Brasholt, Karin Meyer og Jens Modvig, der alle tre er tilknyttet Dignity - Dansk Institut mod Tortur, beskrives Dr. Mukweges virke således:

”I perioden fra Denis Mukwege grundlagde Panzi Hospital i 1999 og frem til 2015, er der alene på dette hospital behandlet mere end 48.000 kvinder, som har været udsat for ekstrem seksuel vold. Yderligere er mere end 37.000 kvinder blevet behandlet for gynækologiske problemer efter komplicerede fødsler eller mangelfuld lægelig behandling. Mange af disse graviditeter har været resultatet af en voldtægt.

Denis Mukwege er en af de kirurger i verden, der har opereret flest kvinder for følgerne efter seksuel vold. Han har en ph.d.-grad, der omhandler traumatiske fistler, og titlen på et af hans videnskabelige arbejder vidner om, at han har set mere end de fleste af sine kolleger: »Classification of gender-based genitourinary and rectovaginal trauma in girls under 5 years of age«.”

Læs de tre overlægers artikel på: https://ugeskriftet.dk/bfl/fra-frygt-til-styrke

De forbrydelser som kvinder og piger i DR Congo har været udsat for, er smerteligt brutale og et udtryk for ubeskrivelig ondskab. Under disse forhold arbejder Dr. Mukwege for at hjælpe kvinder og piger til et bedre liv på trods af de psykiske og fysiske traumer, de har gennemlevet. Han har også været fortaler for kvinder og pigers rettigheder i DR Congo og globalt. I 2008 modtog han FN’s Menneskerettighedspris og så i 2018 altså Nobels Fredspris.

På Himmelske Dage vil Dr. Mukwege fortælle om sit arbejde i DR Congo, om kampen for kvinder og pigers rettigheder og om de udfordringer, som verdenssamfundet står overfor så længe seksuel vold og kvindeundertrykkelse stadig bruges som et våben i krig og væbnede konflikter.

‹ Tilbage til programoversigten