Mulighedernes Marked

Grundtvigsk Forum

Kig forbi vores telt på Himmelske Dage 2022 – vi synger fyraftenssang, debatterer dåbssyn, oversætter Grundtvig til arabisk – og alt derimellem.
Vi har kaffe på kanden, det bedste udvalg fra Grundtvig-biblioteket og altid en quiz ved hånden.

grundtvig.dk

Se også vores dagsprogram her

TORSDAG:


16.00-17.00: Fyraftenssang: Sange med ballade i

Det er ikke kun Den danske sang er en ung blond pige eller Ramadan i København, der har været genstand for rabalder og støj gennem tiden – vi kommer med hele 25 sange, der gennem tiden har været gennem censur eller anden polemik; fra alt mellem Den signede dag over Kaj Munk og Shu-bi-duas De varme lande er noget lort. Kom og syng dagen ud og aftenen ind i Grundtvigsk Forum telt – Mette Sanggaard (medlem af højskolesangbogsudvalget) og Alexander Weile (cand.mag.) dirigerer kyndigt igennem sangene med ballade i.

17.00-18.00: Laub med krop og hoved – light version

Komponisten Thomas Laub (1852-1927) har som få andre været definerede for kirkemusikken udformning. I sin levetid skrev han 103 salmemelodier, hvoraf 74 stadig er i Den danske Koralbog den dag i dag. Samtidig var han med i den gruppe af komponister (sammen med Carl Nielsen, Oluf Ring og Thorvald Aagaard), der udarbejdede den første melodibog til højskolesangbogen. Nogle har beskyldt Laub for at skrive melodier, der henvender sig for meget til hovedet og for lidt til kroppen. Men spørgsmålet er, om Laubs musik er så kropsløs endda?

Vær med når Morten Schuldt-Jensen (dirigent for Sokkelund Sangkor og professor på konservatoriet i Freiburg) og sangere fra Sokkelund Sangkor besøger teltet. Vi eksperimenterer og konkretiserer Laubs musikalske tænkning og synger med, så fællessangen får krop. 

Light version til arrangementet Laub med krop og hoved i hovedprogrammet.

20.00-21.00: Samtalekortsalon: Kloden kalder

Samtalekortsalon med udgangspunkt i samtalekortene om klima og bæredygtighed Kloden kalder.

Medarrangører: Thomas Høg Nørager (sognepræst i Stefanskirken) og Sarah Strunge Albertsen (klimaaktivist) 

21.00-21.20: Grundtvig på 20 minutter

En lynintroduktion til Grundtvig: Hvad er det med den der ’frihed’, som Grundtvig var så optaget af? Hvilken rolle spiller ’frihed’ i hans tanker om tro, demokrati, uddannelse og folkelighed, og findes der en særlig dansk måde at være frisindet på, som vi har arvet fra Grundtvig? Og kan Grundtvig overhovedet læses – eller skal han helst synges? Kig forbi teltet når akademileder Ingrid Ank giver en introduktion til Grundtvig for begyndere.

FREDAG:

11.00-11.50: Grundtvig på arabisk – lær at oversætte Grundtvig til arabisk på 50 min.

Vol 2. til arrangementet Grundtvig på arabisk i hovedprogrammet.

I forlængelse af ’Grundtvig på arabisk’ – en samtale mellem forfatter Ahmed Akkari, der netop har kastet sig ud i at ’oversætte Grundtvig’ til arabisk, og lektor ved Københavns Universitet Anders Holm – giver vi pennen til folket og prøver kræfter med selv at oversætte nogle af Grundtvigs kernebegreber. For hvad vil det egentlig sige at oversætte fra én sproglig virkelighed til en anden? Hvad hedder livsoplysning på arabisk? Og hvordan oversætter man ord som åndsfrihed, vekselvirkning eller folkelighed til det arabiske sprog? Ahmed Akkari og Anders Holm giver en lynintroduktion til oversættelsens principper, problematikker og styrker.

Kom og prøv kræfter med oversættelsens problematikker og frustrationer.

13.00-14.00: Kor og Køn 

En medlemsundersøgelse fra 2020 viser, at 90 procent af sangerne i Folkekirkens Kororganisations medlemskor er piger eller kvinder. De resterende 10 procent er drenge eller mænd. Hvorfor forholder det sig sådan, og hvad kan man gøre for at skabe en mere ligelig kønsbalance i korlivet? KORLIV – Folkekirkens Kororganisation (tidl. FUK) besøger teltet med en talk om kor og køn.

14.00-15.00: Samtalekortsalon: Jeg findes…

Samtalekortsalon med udgangspunkt i samtalekortene om ensomhed og fællesskab Jeg findes…

Medarrangører: Maren Ottar Hessner (Byrådsmedlem for Radikale Venstre i Roskilde og medlem af Frivilligcenter Roskildes bestyrelse) og Stine Lene Hansen (Chef for socialt landsarbejde i Københavns Kommune, og forhenværende leder af Sct. Nikolai Tjenesten) og frivillige fra Headspace Roskilde.

16.00-17.00: Fyraftenssang: Sange med ballade i

Det er ikke kun Den danske sang er en ung blond pige eller Ramadan i København, der har været genstand for rabalder og støj gennem tiden – vi kommer med hele 25 sange, der gennem tiden har været gennem censur eller anden polemik; fra alt mellem Den signede dag over Kaj Munk og Shu-bi-duas De varme lande er noget lort. Kom og syng dagen ud og aftenen ind i Grundtvigsk Forum telt – Mette Sanggaard (medlem af højskolesangbogsudvalget) dirigerer kyndigt igennem sangene med ballade i.

17.30-18.00: KORLIV - Sommerskolekoret

Sommerskolekoret er et kor sammensat netop til Himmelske Dage af korsangere fra Korlivs Sommerskoler de sidste par år. Sammen med dirigent Jonas Rasmussen (Akademisk kor Århus, BarbAros og ungdomskoret Aarhus U.), besøger de denne formiddag teltet med et stemningsfyldt repertoire, et par fællessalmer og kanons – og måske en sjov sangleg.

19.00-20.30: Dåbssyn til debat – i dansk og økumenisk perspektiv

Del 1: Dåbssyn til debat i dansk (folkekirkeligt) perspektiv
I kølvandet på debatten om dåbssyn og liturgi inviterer Grundtvigsk Forum til debat og samtale om dåbssyn historisk og aktuelt. Hvad er manglerne og hvad er styrkerne ved det nuværende dåbsritual? Er der for lidt skabelse og for meget frelse? Vi har inviteret Christiane Gammeltoft-Hansen (sognepræst i Lindevang Sogn), Thomas Reinholdt Rasmussen (biskop over Aalborg Stift), Kristine Krarup Ravn (sognepræst i Blovstrød Kirke og forfatter til Dåbs(op)gave) og Tine Illum (sognepræst i Sdr. Bjert, Kolding og redaktør af Langs levende vande. Dåben som handling og som livsfundament) til en samtale om dåb, ritual og liturgi, og til at diskutere et evt. nyt dåbsritual; hvor skal vægten ligge og hvordan kunne det se ud? Hvad er opgaven for den nye dåbskommission?

Del 2: Dåbssyn til debat i økumenisk perspektiv
Fra diskussionen om dåbssyn i et folkekirkeligt perspektiv peger vi nu videre ud i et økumenisk perspektiv. Vi inviterer Johannes Aakjær Steenbuch (patristiker, ph.d.), Olav Fykse Tveit (tidl. generalsekretær i Kirkernes Verdensråd og ledende biskop i Norge) og Rev. Dr. Kenneth Mtata (generalsekretær i Zimbabwe Council of Churches) med ind i panelet og samtalen om dåbssyn i et internationalt og økumenisk perspektiv.

21.00-21.20: Grundtvig på 20 minutter

En lynintroduktion til Grundtvig: Hvad er det med den der ’frihed’, som Grundtvig var så optaget af? Hvilken rolle spiller ’frihed’ i hans tanker om tro, demokrati, uddannelse og folkelighed, og findes der en særlig dansk måde at være frisindet på, som vi har arvet fra Grundtvig? Og kan Grundtvig overhovedet læses – eller skal han helst synges? Kig forbi teltet når Morten Thaysen (sognepræst i Varde og medlem af Grundtvigsk Forums styrelse) giver en introduktion til Grundtvig for begyndere.

LØRDAG:

 

10.00-10.30: KORLIV – Sommerskolekoret

Sommerskolekoret er et kor sammensat netop til Himmelske Dage af korsangere fra Korlivs Sommerskoler de sidste par år. Sammen med dirigent Jonas Rasmussen (Akademisk kor Århus, BarbAros og ungdomskoret Aarhus U.), besøger de denne formiddag teltet med et stemningsfyldt repertoire, et par fællessalmer og kanons – og måske en sjov sangleg.

11.00-12.00: Ånd i menighedsrådsarbejdet

Stemmer forventning og realitet overens, når man som nyvalgt medlem engagerer sig i menighedsrådet? Hvordan gør man menighedsrådsarbejdet vedkommende uden at halse efter en tidsånd, man alligevel ikke kan nå? Og hvordan får man ånden til at flyve højt i menighedsrådsarbejdet – så det hele ikke ender med at dreje sig om mursten og økonomi? Via tre indgangsvinkler diskuterer tre menighedsrådsmedlemmer udfordringer og potentialer i menighedsrådsarbejdet og inviterer til en samtale med teltets gæster.

Arrangeret i samarbejde med: Marianne Thompson (menighedsrådsformand Silkeborg), Marie Fink (menighedsrådsmedlem Aabenraa) og Ole Hansen (tidl. menighedsrådsmedlem I Skt. Stefans Sogn).).

13.00-14.00: Duellen: Skal kirken være kold eller varm?

Kirken skal være et sted at søge hen. Et sted hvor du kan næres og vokse. Et sted hvor du elskes og henter styrke til at elske. Et sted der tager imod dig. Et sted der inviterer ind. Et trygt sted. Et varmt sted.

Eller…

Kirken skal være et sted, hvor du kan komme og ikke mindst gå som du vil. Et sted, hvor du kan være uden at have noget til fælles med nogen, for der er ikke noget fællesskab at komme efter. Kirken sender dig derimod ud til fællesskaber i verden udenfor. Køligheden i kirken er vigtig, så kirken ikke bliver en klub.

Skal kirken være kold eller varm? Deltag i duellen og tænk med på spørgsmål om kirke, samfund, individ, tro, identitet, ondskab, frihed og fællesskab.

Forløb:
Del 1: Louise Højlund og Ingrid Ank i samtale
… der i del 2 inviterer en samtalepartner mere med …
Del 2: Louise Højlund, Anders Laugesen, Ingrid Ank og Morten Kvist i samtale
Del 3: Varm debat og kølig hvidvin

15.00-16.00: Frivillighed eller tillidshverv?

Er vores begreb om frivillighed i skred? Er brugen af frivillige i Foreningsdanmark - herunder den danske folkekirke – på vej væk fra den ældre forståelse af arbejdet som en tillidspost (eller et æresembede - på tysk ehrenamt), der udfører en vigtig funktion i samfundet, til at blive en legeplads for velmenende hænder? Hvad kommer det til at betyde for kirkens diakonale arbejde og hvad betyder det for begrebet frivillighed? Laura Lundager Jensen og Morten Fester Thaysen (styrelsesmedlemmer af Grundtvigsk Forum) faciliterer samtalen om frivillighed og tillidsposter

16.00-17.00: Fyraftenssang: Sange med ballade i

Det er ikke kun Den danske sang er en ung blond pige eller Ramadan i København, der har været genstand for rabalder og støj gennem tiden – vi kommer med hele 25 sange, der gennem tiden har været gennem censur eller anden polemik; fra alt mellem Den signede dag over Kaj Munk og Shu-bi-duas De varme lande er noget lort. Kom og syng dagen ud og aftenen ind i Grundtvigsk Forum telt – Mette Sanggaard (medlem af højskolesangbogsudvalget) dirigerer kyndigt igennem sangene med ballade i.

17.00-17.20: Grundtvig på 20 minutter

En lynintroduktion til Grundtvig: Hvad er det med den der ’frihed’, som Grundtvig var så optaget af? Hvilken rolle spiller ’frihed’ i hans tanker om tro, demokrati, uddannelse og folkelighed, og findes der en særlig dansk måde at være frisindet på, som vi har arvet fra Grundtvig? Og kan Grundtvig overhovedet læses – eller skal han helst synges? Kig forbi teltet når Asta Gyldenkærne (sognepræst ved Ishøj Kirker og medlem af Grundtvigsk Forums styrelse) giver en introduktion til Grundtvig for begyndere.

Om Grundtvigsk Forum

Grundtvigsk Forum er sat i verden for at formidle, fortolke og aktualisere det grundtvigske tankegods om frihed, ånd og fællesskab. Den røde tråd i arbejdet er præsten, digteren og samfundsdebattøren N.F.S. Grundtvig, der levede 1783-1872. Grundtvigsk Forum er et landsdækkende netværk, der omfatter en række foreninger, kredse og enkeltmedlemmer.

grundtvig.dk

Med udgangspunkt i Grundtvigs tanker om frihed, ånd og fællesskab vil Grundtvigsk Forum bidrage aktivt til en demokratisk samtale om, hvordan vi ønsker at udvikle alt det, vi er fælles om som mennesker. Fundamentet er folkelig dannelse og livsoplysning, og budskabet er, at forskellige områder af den menneskelige tilværelse – og mennesker imellem – har noget at sige hinanden. Derfor deltager Grundtvigsk Forum aktivt i debatter om både kirke, skole, kultur, teknologi og samfund både ude og hjemme, og ønsker på den måde at kvalificere den demokratiske samtale.

Grundtvigsk Forum driver huset Vartov som et kulturelt mødested med fokus på Grundtvigs tanker om folke- og livsoplysning: Ved at tale og diskutere sammen, at blive dygtigere til noget, at synge sammen, at høre historier, at høre et foredrag, at holde en fest og fordybe os i verden omkring os, kan vi fungere sammen som et fællesskab, der tager ansvar for hinanden i et demokrati.